Psychoanalyse: van zelfkennis naar geluk?

HygeiaTegea-150x150Voor emotionele en psychosomatische problemen zochten de Grieken hulp in het heiligdom van Asklepios in Epidaurus. Of in Delphi. Daar hing boven de ingang van Apollo’s heiligdom de tekst: “Ken U Zelf”. Zelfkennis als vorm van genezing.

Asklepios werd ter wereld gebracht door de god Hermes. Die werd ook wel Psychopompos genoemd, omdat hij de doden op hun reis naar de onderwereld vergezelde. Hij was de god van de slaap en de dromen, en de boodschapper van de goden. Van hem komt de term ‘hermeneutiek’ of ‘interpretatiekunde’: ‘de kunst van het duiden’.

Asklepios was de vader van Hygeia, de godin van de gezondheid. Zonder haar bestond er geen gelukkig leven. Volgens sommige Griekse verhalen was Hygeia een van de namen van de godin Athene.Tiresias & Narcissus Van Athene gaat het verhaal dat toen Teiresias haar per ongeluk naakt zag tijdens het baden, zij haar handen over zijn ogen legde waarop hij blind werd. Tegelijkertijd schonk ze hem daarmee het innerlijk zien, het vermogen tot ‘inzicht’.

Toen Leiriope, de moeder van Narcissus, aan Teiresias vroeg of haar zoon gelukkig zou worden, antwoordde hij: “Ja, tenzij hij zichzelf leert kennen”. Kortom, zelfkennis is niet altijd de garantie voor geluk.