Aangenaam

Even kennis maken …

Thijs de Wolf was lange tijd parttime werkzaam op de afdeling Klinische Psychologie van de VU en daarnaast werkzaam in de praktijk op de afdeling Jeugd- en Kinderpsychiatrie en later op de afdeling Volwassenen. Vanaf eind jaren tachtig is hij louter werkzaam in het veld en actief in de verschillende postmaster beroepsopleidingen, zoals de GZ, de KP en de Psychotherapie-opleidingen. Ook is hij opleider bij uiteenlopende psychoanalytische verenigingen en Training and Supervising Psychoanalyst van de IPA.

Van 1986 tot medio 2021 was hij hoofdopleider Psychotherapie aan de postmaster psychotherapie-opleiding in Amsterdam en hoofddocent Behandelingen voor de opleiding tot klinisch psycholoog, eveneens in Amsterdam. Hij was daarnaast een aantal jaren hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Psychotherapie.

In het kader van de RINO in Amsterdam verzorgde hij workshops en een leergang Psychoanalyse voor organisatie-adviseurs en ‘change agents’ in het algemeen. Hij participeerde aan verschillende programma’s van business schools als Nijenrode en INSEAD te Fontainebleau in Frankrijk. Ook verzorgde hij workshops voor diverse Organisatie- en Adviesbureaus, waarin hij inzichten vanuit de psychoanalyse toepaste op de organisatie- en adviespraktijk.

Hij was tot medio 2013 tevens voorzitter en inhoudelijk lid van de Raad van Bestuur van het Nederlands Psychoanalytisch Instituut, een organiek onderdeel van de reguliere GGZ en het kenniscentrum voor psychoanalytische knowhow in Nederland.

Lezingen en workshops

Thijs de Wolf verzorgt lezingen en workshops over uiteenlopende psychoanalytische onderwerpen die te maken hebben met de verschillende psychoanalytische behandelingen. Hij geeft tevens cursussen en lezingen over de normale en de deviante ontwikkeling van mensen, over persoonlijkheidsstoornissen en over gehechtheid. Maar ook over angst, depressie en psychosomatiek, en over de techniek van het behandelen vanuit psychoanalytisch kader. Hij heeft daarover ook diverse boeken gepubliceerd en hoofdstukken in (hand)boeken geschreven.

Thijs de Wolf pasTen slotte is Thijs de Wolf actief in het overdragen van psychoanalytische kennis en vaardigheden in het voormalige Oost-Europa. Hij is ook lid van de sponsoring committee van de IPA voor Estland en Letland. Eerder was hij actief in verschillende beleidsmatige functies op het gebied van de psychotherapie. Zo was hij onder meer voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie en de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie.

Publicaties